Η σελίδα άλλαξε!

Επισκεφθείτε τη νέα ιστοσελίδα: http://www.androul.com

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

7η θέση στον Πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής για μαθητές Δημοτικού

Επιτυχημένη συμμετοχή μας στον Πανελλήνιο διαγωνισμός ρομποτικής για παιδιά Δημοτικού που διοργανώνει η WRO Hellas, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας.
Το Σάββατο 14/03/15 το σχολείο μας στον περιφερειακό διαγωνισμό της Αττικής ήταν μεταξύ των πρώτων 12 σχολείων της Αττικής και κατάφερε να προκριθεί στον τελικό της διοργάνωσης.
Στον Πανελλήνιο τελικό που διεξήχθη στις 28/3/15  το σχολείο μας κατέλαβε την 4η θέση στην Αττική και της 7η θέση σε όλη την Ελλάδα.

Η συμμετοχή του σχολείου μας στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για παιδιά Δημοτικού: «Η δική μου πόλη».
Το Θέμα της ομάδας μας είναι μία "Ληστεία στο Μουσείο".
Αρχικά, το περιπολικό της αστυνομίας περιπολεί τους δρόμους της πόλης, επαναλαμβάνοντας μια συγκεκριμένη διαδρομή μπρος και πίσω. Βλέπουμε ότι η κίνηση του οχήματος αναπαριστάται πλήρως και στην οθόνη του scratch.
Ξαφνικά ένα ύποπτο αυτοκίνητο μπαίνει μπροστά από το περιπολικό και σταματάει. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα το περιπολικό του κορνάρει για να φύγει. Το ύποπτο αυτοκίνητο φεύγει και το περιπολικό συνεχίζει να περιπολεί τους δρόμους της πόλης. (Η κίνηση και των δύο αυτοκινήτων αναπαριστάται στην οθόνη του scratch) Στο γειτονικό τετράγωνο οι ληστές σκαρφαλώνουν στο μουσείο για να κλέψουν δύο πολύτιμα αντικείμενα. Μόλις όμως ανοίγουν μία τρύπα στην οροφή του μουσείου για να μπουν χτυπάει ο συναγερμός του.
Το περιπολικό που έτυχε να βρίσκεται εκεί κοντά τρέχει να δει τι συμβαίνει. οι αστυνομικοί μπαίνουν στο μουσείο για να συλλάβουν τους ληστές. Ταυτόχρονα πλησιάζει και το ελικόπτερο της αστυνομίας.
Στον 2ο υπολογιστή μόλις εμφανιστεί το εσωτερικό του Μουσείου ο μαθητής (ο οποίος και υποδύεται τον ληστή) μαζεύει τα δύο πολύτιμα αντικείμενα και πηγαίνει προς την έξοδο, αποφεύγοντας τους αστυνομικούς. (Σε περίπτωση που ακουμπήσει τους αστυνομικούς επιστρέφει στην αρχή και τα αντικείμενα επιστρέφονται στην θέση τους).
Όταν καταφέρει ο ληστής να συλλέξει τα κλοπιμαία και να βγει στην έξοδο, μπαίνει στο αυτοκίνητο των ληστών και φεύγει, ενώ το περιπολικό τους καταδιώκει.


Οι αυτοματισμοί που χρησιμοποιήθηκαν είναι:
Στον 1ο υπολογιστή: α) μοτέρ, το οποίο κινεί το όχημα της αστυνομίας μπροστά και πίσω, β) αισθητήρας απόστασης στο μπροστινό μέρος του οχήματος της αστυνομίας γ) το μικρόφωνο του 1ου υπολογιστή που αντιλαμβάνεται τον ήχο του συναγερμού στο μουσείο και κατόπιν τούτου πυροδοτεί την κίνηση του οχήματος της αστυνομίας.
Στον 2ο υπολογιστή: δ) αισθητήρας κλίσης, ο οποίος χρησιμοποιείται για να διαπιστωθεί η παραβίαση της οροφής του μουσείου από τον ληστή και στη συνέχεια ο ίδιος αισθητήρας χρησιμοποιείται ως τηλεχειριστήριο σε ένα μίνι παιχνίδι, βάση του οποίου ο κλέφτης προσπαθεί να κλέψει τα πολύτιμα αντικείμενα από το μουσείο και να διαφύγει.

Για την εργασία χρησιμοποιήσαμε υλικά κυρίως από δύο συσκευασίες Lego Wedo και μία συσκευασία επέκτασης LEGO WeDo Resource Set), καθώς και την συσκευασία lego μουσείο (Lego CITY Διάρρηξη στο μουσείο).

Υλοποιήθηκαν οι παρακάτω κατασκευές : περιπολικό, αυτοκίνητο ληστών, αυτοκίνητο που εμποδίζει το περιπολικό, δρόμοι από lego city, Μουσείο, σπίτι

Για το scratch επιλέξαμε την τελευταία έκδοση 2.0 on-line σε firefox για να μπορούμε να δουλεύουμε σε πολλούς υπολογιστές (σπίτι - σχολείο). Η έκδοση scratch 2.0 offline είχε προβλήματα αστάθειας στον αισθητήρα απόστασης και τελικά απορρίφθηκε. Παρόμοια προβλήματα παρουσιάστηκαν όταν προσπαθήσαμε να χρησιμοποιήσουμε άλλο φυλλομετρητή εκτός από το firefox.